Liquid gold complex

Liquid gold complex

liquid gold complexMasnoća je esencijalna za naše zdravlje· 2015. godine Savjetodavni odbor za prehrambene smjernice SAD-a uklonio je sve preporuke za ograničenja masnoća u prehrani (nakon što je došao do zaključka da nas masnoće ne čine niti debelima niti bolesnima!). 

 • Istraživanja ukazuju da su šećeri i ugljikohidrati – a ne
  masnoće – pravi uzrok pretilosti i srčanih bolesti.
  Konzumiranje masnoća usporava apsorpciju, tako
  da dulje možemo funkcionirati bez da osjetimo glad.
  Također, masnoće djeluju kao nositelji važnih
  vitamina topivih u masti, poput vitamina A, D, E i
  K. Prehrambene masnoće potrebne su za
  pretvorbu karotena u vitamin A, kao i za cijeli niz
  drugih procesa – održavanje hormonalne
  ravnoteže, kontrolu cirkulacije i krvnog tlaka,
  ishranu i izgradnju strukture mozga (pri čemu je
  ključna DHA – dokosaheksaenoična kiselina koja se
  nalazi u morskim algama), stabiliziranje razina
  šećera u krvi i kontrolu upalnih procesa. Ovo
  posljednje osobito je važno, budući da se danas
  prepoznaje da se kronične upale prisutne u
  praktično svim glavnim bolestima, pa i otud
  možemo vidjeti da su masne kiseline od ključne
  važnosti za naše zdravlje.

Dakle, masnoće su apsolutno neophodne za naše zdravlje – ali samo ispravne masnoće. Ovu poruku već cijeli niz godina odašilju istaknuti pojedinci kao što su dr. Weston Price, Mary G. Enig, Sally Fallon, dr. med. Jeffrey Bland, (funkcionalna medicina) te brojni drugi ugledni liječnici i istraživači na polju prirodnog zdravlja. Masnoće se općenito dijele na zasićene, mononezasićene te na različite razine polinezasićenih masnoća. Sve su masnoće zdrave, ukoliko odaberemo one prave. Ali, koje su to prave masnoće?

 • Zasićene masti su najstabilnije. Među mnogim dobrobitima koje pružaju, djevičansko kokosovo ulje i putar dobiven od stoke sa slobodne ispaše osiguravaju energiju i posjeduju antimikrobna svojstva.
 • Mononezasićene masti uključuju dobro poznato i omiljeno maslinovo ulje – koje već ima reputaciju iznimno zdravog sastojka unutar mediteranske prehrane – te ulje vučjeg trna
 • Potom su tu i polinezasićene esencijalne masne kiseline (PUFA), te razna omega ulja. Pritom moramo biti vrlo oprezni te izbjegavati hidrogenizirana biljna ulja i jeftina ulja za kuhanje. S druge strane, proizvodi poput AquaSource Liquid Gold Complex su neprocjenjivi, praktički doslovno – zlatni!

Znamo da naša tijela ne mogu sama proizvesti esencijalne omega-3 i omega-6 masne kiseline, pa ih stoga moramo uključiti u prehranu. Uz to, znamo da je omega-3 masnoća koja bi mnogima od nas dobro došla u većim količinama. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), koja pruža znanstvene savjete i podršku donositeljima zakonskih regulativa, potvrdila je da konzumacija polinezasićenih omega-3 masnih kiselina, dokosaheksaenoične kiseline (DHA) i eikosapentaenoične kiseline (EPA) pruža nedvojbene zdravstvene dobrobiti i to naročito kod :

 • održavanja normalnog krvnog tlaka
 • održavanja normalnih razina triglicerida u krvi
 • normalnog funkcioniranja srca

Pored toga, prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane, dokosaheksaenoična kiselina (DHA) doprinosi:

 • održavanju normalnih razina triglicerida u krvi
 • održavanju normalne funkcije mozga
 • održavanju normalnog vida

Godine 2014. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je da odrasli pojedinci svakodnevno uzimaju omega-3 masne kiseline (PUFA) u visini od 1-2% dnevnih energetskih potreba.
AquaSource Liquid Gold Complex sadrži omega 3, 6, 7 i 9 masne kiseline – koje su sve redom dobivene iz biljnih izvora i morskih algi. Kao prvo, AquaSource Liquid Gold Complex sadrži Schizochytrium Sp, brzorastuću morsku algu koja ima izvanredno visoke razine omega-3 dokosaheksaenoične kiseline (DHA). DHA je zaslužna za 97 posto omega-3 masnoća u mozgu. Hladnovodne ribe poput lososa dobar su prehrambeni izvor DHA, dok morske alge predstavljaju izvrsnu i održivu vegetarijansku opciju za unos ovog važnog sastojka u organizam.

Ovaj AquaSource proizvod uključuje također i ulje vučje trna – koje sadrži omega-7 masne kiseline, vrlo rijetke u prirodi. Vučji trn raste u planinskim i obalnim područjima Azije i Europe. Njegovo botaničko ime, Hippophae rhamnoides, znači doslovno "stablo koje čini da se konj sjaji", ukazujući na sposobnost ove biljke da poboljša zdravlje konja, čineći njegovu dlaku sjajnom i glatkom. Vučji trn koristili su stari Grci i druge europske kulture, a pojavljuje se i u drevnim tibetanskim tekstovima, u indijskoj faramkopeji te ranim kineskim zbornicima ljekovitih formula. Otud je jasno da su dobrobiti i uporaba vučjeg trna čovječanstvu poznate već jako dugo vremena.

Prema dr. Mercoli, vučji trn sadrži više od 190 nutrijenata i fitonutrijenata, uključujući vitamin C – i to u količini koja je 12 puta veća nego u naranči. Bobica vučjeg trna sadrži vitamin E u istoj količini kao i pšenična klica, te tri puta više vitamina A negoli mrkva. U odnosu na ginseng, vučji trn sadrži četiri puta više superoksidne dismutaze (SOD), važnog enzima koji sprječava oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima. Pored toga, to je jedina biljka koja sadrži četiri različite omega masne kiseline – 3, 6, 9 i 7.

Nadalje, AquaSource Liquid Gold Complex uključuje i biljno ulje trputaste lisičine koje sadrži SDA,
stearidonsku kiselinu koja se lakše pretvara u iznimno važne eikosapentaenoične kiseline (EPA) negoli je to slučaj s uljem lanenog sjemena. Ulje trputaste lisičine je također izvor GLA (gama-linolenske) i ALA (alfalinolenske) kiseline. GLA smo već spominjali u prethodnom članku o Esencijalnim masnim kiselinama, budući je riječ o prilično rijetkom antiupalnom omega ulju od neprocjenjive vrijednosti.

AquaSource Liquid Gold Complex prikladan je za vegetarijance i vegane, te se fantastično uparuje s AquaSource Algae, AquaSource Green energy i AquaSource Sea Power Algae.

2ml tipično sadrži:
omega-3 masne kiseline 690mg
od čega stearidonske kiseline (SDA) 173mg
dokosaheksaenoične kiseline (DHA) 107mg
omega-6 masne kiseline 493mg
od čega gama-linolenske kiseline (GLA) 144mg
omega-9 masne kiseline 319mg
omega-7 masne kiseline 24mg

AquaSource Liquid Gold Complex može se koristiti u preljevima za salatu ili dodavati u kašaste sokove. Cijela obitelj, uključujući i malu djecu, može uzimati ovaj čudesni AquaSource proizvod.

Comments are closed.